Taxatie Someren

Ben je op zoek naar een erkende taxateur? lees snel verder

Contact opnemen

Taxateur Someren

Wanneer heb je een taxatierapport nodig?

Moet ik dan voor elk van bovenstaande redenen een compleet taxatierapport hebben?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een taxatierapport nodig hebt, danwel de waarde van je woning wilt weten. Dit kan onder ander zijn omdat je:

  • je woning wilt verkopen maar niet weet wat de waarde is
  • een andere woning op het oog hebt, maar je weet niet wat de waarde van je eigen woning is
  • het niet eens bent met de woz waarde die de gemeente heeft vastgesteld
  • wilt weten wat een woning waard is omdat je deze geërfd hebt en erfbelasting moet betalen
  • gaat scheiden en je wilt weten wat je woning waard is (boedelscheiding).
  • een hypotheek nodig hebt of je gaat je hypotheek wijzigen of oversluiten
  • de herbouwwaarde wilt weten voor bijvoorbeeld een opstalverzekering
  • de waarde wilt weten omdat je de woning aan een familielid wilt verkopen

Moet ik dan voor elk van bovenstaande redenen een compleet taxatierapport hebben?

Het antwoord daarop is nee. Soms is een indicatie van de marktwaarde voldoende. Als je je aan het oriënteren bent op de woningmarkt en je weet totaal niet wat de waarde van je eigen woning is, kan een grove schatting of vrijblijvende waardebepaling voldoende zijn. Ook kan een zogenaamde desktop taxatie of andere modelmatige taxatie, voldoende zijn.

Wat is een vrijblijvende waardebepaling?

Een vrijblijvende waardebepaling is géén taxatie! Bij een vrijblijvende waardebepaling wordt je woning door een makelaar bekeken en krijg je vrijblijvend advies en indicatie over de marktwaarde of een indicatie van de hanteren vraagprijs. Je ontvangt dus geen betrouwbaar taxatierapport. Of de marktwaarde goed wordt ingeschat is dus afhankelijk van de deskundigheid van de makelaar of taxateur.

Wat is een desktop taxatie?

Een desktop taxatie is een online inschatting van de waarde van een woning. Dit is een taxatievorm waarbij de taxatie volledig digitaal c.q. online wordt uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur.

De taxateur waardeert dus de woning vanaf zijn bureau (‘desktop’). De taxateur inspecteert de woning dus niet van binnen! Een desktop taxatie wordt ook wel een ‘hybride taxatie’ genoemd. Of een desktop taxatie voor jouw situatie in aanmerking komt hangt af van de eisen van de hypotheekverstrekker. Elke geldverstrekker heeft daarvoor eigen voorwaarden.

Validatie instituut, NWWI gevalideerd taxatierapport.

Wat is een gevalideerd taxatierapport? Het NWWI is het Nederlands woning waarde instituut. Deze instantie ‘valideert’ (keurt) de rapporten van taxateurs die bij het NWWI zijn aangesloten.

Zij zorgen ervoor dat elke taxatie op uniforme wijze en volgens duidelijke richtlijnen wordt uitgevoerd. Geldverstrekker, tussenpersoon en consument krijgen zo heldere, objectieve en betrouwbare woningtaxaties.

Zo weet iedereen dat dit rapport en de taxatiewaarde op de juiste wijze tot stand is gekomen. In de meeste gevallen wordt bij het sluiten of oversluiten van een financiering voor een woning een dergelijk rapport geëist door de hypotheekverstrekker.

Onafhankelijke taxateur of ‘gecertificeerd’ taxateur.

Wanneer is een taxateur onafhankelijk, erkend of gecertificeerd? Een taxateur is een onafhankelijke taxateur als hij niet (financieel) afhankelijk is van de opdracht die hij krijgt.

Een gecertificeerd taxateur ook wel ‘Register Taxateur’, is een taxateur die is ingeschreven in het NRVT, het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs’. Een taxateur die ingeschreven staan in dit register hebben voldaan aan de opleidingseisen.

Het NRVT bewaakt en waarborgt de kwaliteit en vakbekwaamheid van de aangesloten taxateurs. Een taxatie van een aangesloten taxateur wordt door elke hypotheekaanbieder of geldverstrekkers geaccepteerd.

Hoe berekent de taxateur de marktwaarde?

De marktwaarde van een woning is afhankelijk van zeer veel factoren. Denk daarbij aan onder andere de volgende woningkenmerken locatie, ligging, gebruiksoppervlakte, perceeloppervlakte, inhoud, bouwaard, staat van onderhoud etc.

Al deze, maar nog veel meer factoren worden in de berekening van de marktwaarde meegenomen. Zo wordt er ook gekeken naar vergelijkbare verkochte woningen.

Met alle deze zaken houdt de taxateur rekening als de waarde van de woning vastgesteld moet worden. Taxeren is dus meer dan ‘een woning bekijken en zeggen wat de waarde is’.

WOZ waarde

Heb ik een taxatie nodig als mijn WOZ waarde te hoog is ingeschat? Het antwoord daarop is: niet altijd. Als je vindt dat de WOZ waarde van je woning te hoog is vastgesteld kun je bezwaar maken. Je kunt met de gemeente of belastingsamenwerking bellen om de waarde naar beneden te krijgen. Vaak lukt dit.

Als dit niet lukt zijn er zogenaamde No Cure No Pay bureaus die dit ‘gratis’ voor je doen. Je machtigt zo’n bureau om namens jou de WOZ waarde naar beneden te procederen. Het bureau krijgt daarvoor een proceskostenvergoeding en jij hebt het voordeel van een lagere waarde. Let wel op wat je tekent bij een dergelijk bureau. Er kunnen nogal wat haken en ogen aan zitten.

Overigens is het zo dat sommige geldverstrekkers de WOZ taxatie voldoende vinden voor het afsluiten van een hypotheek. Vraag daarvoor naar de voorwaarden van je geldverstrekker.

Taxatie

Om wat voor reden je de waarde van je woning dan ook wilt weten: neem in ieder geval contact op met Peellandbeheer Makelaardij & Vastgoed. Voor een betrouwbare taxatie in Someren, Asten, Heeze, Helmond, Geldrop en Eindhoven ben je hier aan het juiste adres.

Vragen?

Kom in contact met ons

Wilt u graag meer weten over onze bijzondere aanpak voor het verkopen van huizen of heeft u een vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Vul ons formulier in

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.